فهرست مطالب

مطالعات تفسیری - پیاپی 41 (بهار 1399)

فصلنامه مطالعات تفسیری
پیاپی 41 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدهادی یدالله پور* صفحات 7-24

    حق تدین یکی از مباحث بنیادین در عصر حاضر به شمار می رود، این پژوهش در تلاش است تا بررسی نماید که اگر انسان در انتخاب دین مختار و آزاد است، احکامی مانند حکم ارتداد یا جهاد ابتدایی چگونه با این حق سازگاری دارد؟ تفسیر برخی آیات به ویژه آیه «لا إکراه فی الدین ...» رهنماگر آن است که از منظر قرآن کریم حق تدین از حقوق اساسی انسان به شمار می آید. مطالعه حاضر نشانگر آن است که خدای متعال پذیرش دین را اکراه ننموده و انسان را برای دینداری آزاد آفریده است و حکم ارتداد یا جهاد ابتدایی، هیچ تعارضی با آزادی عقیده و حق تدین ندارد اما در برخی موارد با درک نادرست از حقیقت حیات انسانی، دستیابی به حق تدین را با چالش جدی مواجه نموده است.

    کلیدواژگان: آیه 256 بقره، آیه لا اکراه، حق تدین، ارتداد، جهاد ابتدایی
  • عیسی مقالی، صمد عبداللهی عابد* صفحات 25-42

    آیات زیادی در قرآن کریم در مورد عصمت و حقانیت اهل بیت^ وجود دارد که از جمله بارزترین آنها می توان به آیه تطهیر و ولایت اشاره کرد. دسته ای از این آیات، مریوط به وجود مبارک امام زمان# است که از آن جمله می توان به آیه «بقیت الله خیر لکم إ ن کنتم مومنین» اشاره نمود. اگرچه ظاهر این آیه در ضمن داستان حضرت شعیب# در خصوص اهل مدین نازل شده و برداشت های مختلفی در زمینه معنای ظاهری آن صورت گرفته است، اما بنا به نظر مفسران شیعه و سنی در تفاسیر روایی، یکی از تاویل ها و مصداق های باطنی عبارت «بقیت الله» در آیه مورد بحث، ایمه اطهار^ به ویژه، امام زمان# است که تحقیق پیشرو در صدد اثبات این مدعاست.

    کلیدواژگان: آیه 86 هود، بقیت الله، امام زمان
  • مهدی رستم نژاد* صفحات 43-56

    آیات 3، 55 و 67 سوره مایده در موضوع ولایت است. بازخوانی تفسیری سوره مایده با محوریت این آیات بیانگر آن است که آیات ولایت تنها به سه آیه این سوره محدود نمی باشد، بلکه تمام آیات این سوره با نگاهی آسیب شناسانه در راستای تبیین و توضیح مساله ولایت است. بیان موضوعاتی چون وفای به میثاق ها و کیفر نقض پیمان ها، بیان نعمت های عظیم الهی و عقوبت ناسپاسان، طرح آیاتی در باب حبط، ارتداد، کیفر مرتدین، غلو و زیاده گویی در باب پیشوایان دینی، قصه پسران آدم و طرح موضوع مبعوث شدن دوازده رهبر آسمانی در بنی اسراییل و اخذ میثاق برای آن، همه به نوعی با موضوع ولایت مرتبط هستند و هر یک از این عناوین در بردارنده انذاری بر امت اسلام است تا قدر نعمت عظیم ولایت را بدانند و مانند امت های پیشین به عقوبت کفران نعمت گرفتار نشوند.

    کلیدواژگان: آیات 3، 55 و 67 مائده، آیات ولایت، تفسیر سوره مائده
  • افضل بلوکی*، محمدعلی مصلح نژاد صفحات 57-74

    کیفیت استغراق حضرت یوسف× در محبت خداوندی و بهره وری از آن در عرصه های زندگی برای الگوگیری جوانان بسیار حایز اهمیت است. این تحقیق به دنبال دستیابی به مفهوم دقیق واژه های رب و برهان در آیه «و لقد همت به و هم بها لولا ا ن رای‏ برهان ربه» و نیز بازشناسی برخی از روایات ضعیف واردشده در برخی از تفاسیر در تفسیر آیه و پرهیز دادن از تفاسیر نادرستی است که به عصمت و اخلاق عملی فرستاده خدا خدشه وارد می نماید. از مهم ترین یافته های تحقیق حاضر عبارتند از: روایات مورد استفاده در برخی از تفاسیر از نظر سند و محتوا مخدوش است. برخلاف نظر برخی از مفسران که معنای «رب» را «عزیز مصر» دانسته اند، معنای صحیح «رب»، «پروردگار عالم» است. همچنین منظور از «برهان رب»، عصمت و تقوای الهی است که ریشه در نگاه توحیدی یوسف× دارد.

    کلیدواژگان: آیه 24 یوسف، رب، برهان، حضرت یوسف×
  • هادی شفیعی ناطق*، علی نصیری صفحات 75-92

    پژوهش پیش روی به بررسی نقش مبانی کلامی فخررازی در تفسیر آیات جبر و اختیار پرداخته است. تفسیر به رای یکی از نکات مهمی است که باید در تفسیر آیات قرآن از آنها برحذر بود. ازجمله مصادیق آن دخالت دادن مبانی و دیدگاه های شخصی حاصل از استنباط های غیرمنقح مفسر است. این تحقیق نشان می دهد که دیدگاه جبرانگاری فخررازی در تفسیر آیات مشهور به جبر و اختیار تاثیر بسزایی داشته است و مبانی وی با بسیاری از آیات قرآن ناسازگار است. فخررازی گرچه دارای دیدگاه جبری است، اما می کوشد خود را منکر آن معرفی کند. ایشان با تکیه بر دیدگاه شخصی خود، از ظواهر برخی آیات به صراحت دست می کشد و دیدگاه جبری خود را در تفسیر آیات جبر و اختیار، بر قرآن تحمیل می نماید که این امر مصداق بارز تفسیر به رای است.

    کلیدواژگان: آیات جبر و اختیار، تفسیر کلامی، فخررازی، تفسیر به رای
  • محمدرضا رنجبر* صفحات 93-110

    ازجمله اقدام های مهم پیامبراکرم| در طول دوران رسالت خویش، امت سازی است، مساله اصلی مقاله بررسی چگونگی سیر امت سازی به ویژه در دوران مکه است که برای احراز این امر، از چارچوب تفسیر تنزیلی که مبتنی بر تفسیر براساس سیر نزول سور های قرآن است، بهره برداری شده است. این سبک تفسیری به خوبی می تواند جریان شکل گیری هویت امت، در راستای ساخت دولت نبوی را تبیین نماید. مهم ترین ویژگی هویت بخش و اقتدار امت، عنصر عقیده است. اهمیت سوره های مکی را نیز باید در همین راستا مورد توجه قرار داد. بنابراین سور مکی قرآن کریم با بیان مولفه های امت سازی، بخشی از فرایندهای ساخت هویت امت را تبیین می کند. مهم ترین اقدام امت سازی پیامبراکرم| تبیین ارزش های بنیادی اسلام در راستای ساخت امت اسلامی بر پایه آیات قرآن و تفسیر آن است.

    کلیدواژگان: آیات سیاسی اجتماعی، امت واحده، امت سازی، تفسیر تنزیلی
  • احسان دباغ*، محمدرضا رضوان طلب صفحات 111-128

    تکفیر مسلمانان، مخالف صریح آیات قرآن کریم، سیره پیامبراکرم|، صحابه و نظریات علمای اسلام است و هیچ مدرک عقلی و شرعی ندارد. نخستین و کمترین درجه مسلمانی، با گفتن شهادتین اثبات می شود. قرآن، به این افراد امان داده و به عنوان مسلمان از تکفیر آنان نهی فرموده است، همچنین از تلاش هایی که به نام جهاد در راه خدا و دعوت کافران به اسلام صورت می گیرد، از نیت های ناسالم مانند غنیمت خواهی و کسب متاع ناپایدار دنیوی منع نموده است و انسان ها را به ارزش های پایدار دعوت می نماید. پشت صحنه بسیاری از تکفیرها، عوارض نفسانی و شیطانی و دنیاطلبی است. قرآن مجید گرایش به دنیا را عامل اصلی تکفیر مسلمانان می داند، اگرچه وعده پوشالی به بهشت و حورالعین، تحریف آیات قرآنی و برداشت نادرست از آنها، نیز می تواند از دیگر عوامل آن باشد و کارکردهای مکملی داشته باشد که دشمنان اسلام را برای فروپاشی آیین رحمانی خاتم، نیرومند ساخته است.

    کلیدواژگان: آیات امان، تکفیر مسلمانان، عوامل تکفیر، تفسیر کلامی
  • محمد صدقی الانق*، محمدولی اسدی صفحات 129-146

    در مقاله حاضر در اینکه مقصود از سه وعده قرآنی: غلبه اسلام بر ادیان (توبه / 33)، وراثت صالحان (انبیاء / 105) و استخلاف مومنان صالح (نور / 55) یک پیام و حاکمیت اسلام بر سراسر جهان است؟ یا پیام های جداگانه می باشد؟ نظر تفسیر المیزان و روح المعانی به طور تطبیقی در این باره بررسی گردیده است. حاصل این تحقیق آن است که سه وعده بیان شده از دیدگاه علامه طباطبایی دارای پیامی مرتبط به هم هستند و این امور هنگام ظهور حضرت مهدی# عملی می شوند، اما از دیدگاه آلوسی علی رغم وجود روایات معتبر فریقین، آیات مزبور، سه مقوله جداگانه و پراکنده اند؛ ایشان در مورد غلبه دین، نظر روشنی را ارایه ننموده است اما در باره دو آیه دیگر معتقد است که مراد از آنها، وراثت و استخلاف صالحان در بهشت است.

    کلیدواژگان: آیات مهدویت، غلبه اسلام بر ادیان، تفسیر تطبیقی
  • محمدحسین خوانین زاده، ابراهیم ذالی* صفحات 147-164

    درباره آیه 16 إسراء، سه شبهه مطرح است. تمرکز صرف بر رفع شبهات، بدون توجه به غرض اصلی آیه، ضمن تقلیل برداشت‏ها، نحوه پاسخ‏گویی به شبهات را دچار مشکل می‏کند. این مقاله ضمن نقد آراء مفسران پیرامون شبهات سه‏گانه، آیات مربوطه را به روش تحلیلی بررسی نموده و به این شبهات پاسخی متفاوت داده است. در ادامه با تمرکز بر غرض اصلی خدای متعال در این آیه، به بحث قانون هلاکت اقوام پرداخته شده است و مادی‏گرایی به عنوان علت اصلی هلاکت اقوام، ابتدا جامعه را به کفر به پیام رسولان^ و سپس به سوی فسق منبعث از رفاه‏زدگی سوق داده، در نهایت به تحقق عذاب الهی در دنیا و عقبی منجر خواهد شد. این کنکاش در نهایت هدایت امیال و عقاید را به عنوان اساس سیاست‏گذاری‏های تربیتی یک جامعه، مورد تاکید قرار می‏دهد.

    کلیدواژگان: آیه 16 اسراء، شبهه شناسی، سنت های الهی
  • رضا شکرانی، هادی سلیمی* صفحات 165-184

    قرآن کریم در آیات مختلف از لزوم پرداخت زکات سخن گفته است. قرآن پژوهان، پیرامون فریضه زکات آثار زیادی را به نگارش درآورده اند و به جوانب مختلف آن توجه نموده اند اما تاکنون کوشش چندانی در جهت بررسی آیات زکات به صورت تنزیلی صورت نگرفته است، در حالی که این آیات در یک بستر تاریخی نازل شده اند و تدبر در آن ها مطابق با ترتیب نزول و با توجه به حوادث و مخاطبان عصر نزول، می تواند افق های جدیدی را پیش روی مفسر بگشاید. در پژوهش حاضر تلاش شده است تا چینش آیات زکات طبق روایات معتبر ترتیب نزول مشخص گردد و با مقارنه آن ها و بررسی فضای نزول، مسیر طی شده در جهت تشریع زکات کشف شود. با بررسی این آیات مشخص گردید که ابعاد گوناگون حکم زکات در قرآن به صورت برنامه ریزی شده و با توجه به شرایط نزول روشن شده است.

    کلیدواژگان: آیات زکات، آیات الاحکام، تفسیر تنزیلی
  • محمدعباس زاده جهرمی* صفحات 185-200

    قرآن کریم در آیات متعددی حیات را به زمین اسناد داده است؛ مقاله حاضر درصدد تبیین معنای این اسناد است. از این رو در ابتدا نگرش مقبول پیرامون حیات به خصوص با توجه به بنیادهای آن در نگاه های فلاسفه را جستجو می کند و تبیین و مبانی حکمت متعالیه را مناسب ترین گزینه می بیند. در این میان نگرش علامه طباطبایی در المیزان را بهترین تعریف برای حیات می داند و به کمک آن به تفسیر حیات زمین می پردازد. برخی از مفسران اسناد حیات به زمین را مجازی دانسته اند، اما به نظر می رسد به واسطه آیه 5 حج و 39 فصلت بتوان معنای حیات مادی زمین را ارایه نمود. طبق این معنا، اهتزاز و ربوه پس از نزول باران بر زمین، فرآیند حیات زمین را تامین می کنند. افزون بر این به کمک برخی روایات اهل بیت^ نیز می توان به معنای جدیدی از حیات معنوی و باطنی دست یافت که مصداق جدیدی برای مراتب حیات زمین تلقی خواهد شد.

    کلیدواژگان: آیه 5 حج، آیه 39 فصلت، حیات زمین، تفسیر علمی
  • شیرین رجب زاده، محمدعلی ایازی*، مهرداد عباسی صفحات 201-214

    خبرهای غیبی انبیاء از مفاهیم پرکاربرد در قرآن کریم و عهد عتیق است. مصادیق این اخبار پوشیده، مشمول حوادث سه حوزه: ماقبل عصر نبی، عصر نبی و وقایع آینده می شود و کارکردهای مهمی در دو سنت دینی اسلام و یهودیت دارد. بررسی این کارکرد ها در منابع قرآن و عهد عتیق نقطه هدف این مقاله است. محققان نتایج حاصل از مقایسه تطبیقی را به صورت کارکردهای مشترک و اختصاصی در دو نوع هدایت گرا و اغواگرا تنظیم و ارایه داده اند. اهم کارکردهای مشترک هدایت گرا تحت عنوان های کارکرد های فردی اجتماعی، تبشیری تنذیری، اثباتی هدایتی، دنیوی اخروی، تنظیم گردیده و کارکردهای اغواگرا که به طور عام با اهداف فریب دادن، سحر، کسب مال و قدرت است، گزارش شده است. نقش اخبار غیبی در حوزه حکومت و اعجاز، کارکرد اختصاصی اخبار غیبی محسوب شده است.

    کلیدواژگان: خبرهای غیبی، کارکرد خبرهای غیبی، قرآن و عهدین
|
  • Mohammad Hadi Yadollahpour* Pages 7-24

    The right to practice religion is one of the fundamental issues at the present time. This study seeks to examine how, if a person is free to choose a religion, this right corresponds with the rulings such as apostasy or primary jihad? The interpretation of some verses, especially the verse «لا إِکْراهَ فِی الدِّین‏» "La ikrah fi al-din…" indicates that from the perspective of the Holy Qur'an, the right to practice religion is one of the basic human rights. The present study shows that God the Almighty has not forced human to accept a particular religion rather he has given them the right and freedom to choose a religion. There is no contradiction between the freedom of conscience [and the right to exercise religion] and the ruling of apostasy or Primary Jihad. However, a misunderstanding of the real life, in some cases, may seriously stop one from accessing the right to exercise religion.

    Keywords: Verse 256 of Baqara, the verse of La ikrah [there is no compulsion in accepting religion], the right to exercise religion, apostasy, primary jihad
  • Isa Maqali, Samad Abdullahi abed* Pages 25-42

    There are several verses in the Holy Quran about the infallibility and legitimacy of the Ahl al-Bayt (AS), the most prominent of which are the verse of purification and guardianship. Some of those verses are related to the blessed existence of Imam al-Zaman (May Allah hasten his appearance), among which we can mention the verse "What remains of Allah’s provisions is better for you, should you be faithful". This verse has been revealed along with the story of Hazrat Shoaib (AS). It addresses the people of Madyan and different interpretations have been made about its apparent meaning. Based on the Shiite and Sunni commentators in narrative exegeses, the infallible Imams and particularly Imam of the Era, are one of the esoteric interpretations and examples of this phrase: "What remains of Allah’s

    Keywords: Verse 86 of Hud, Baqiyatullah, Imam of the Era
  • Mehdi Rostamnejad* Pages 43-56

    Verses 3, 55 and 67 of Chapter Ma'idah deal with the issue of guardianship [Wilayah]. The exegetic reflection on Chapter Ma'idah indicates that the verses of guardianship are not limited to the above-mentioned verses of this Chapter only, rather all the verses of this Surah, in a pathological view, serve to explain the issue of Wilayah. For this chapter has put forth topics that are closely related to the subject matter of Wilayah. The topics like: fulfilment of covenants, punishing those who breach covenants, reminding the great divine blessings and punishing the ungrateful ones, sending verses on failing one’s works, apostasy, punishing apostates, exaggeration and exaggerating religious leaders, the story of Adam's sons and the fact that twelve heavenly leaders from the Children of Israel were commissioned and that people pledged to support them, are all in one way or the other related to the subject of guardianship. Each of these titles contains a warning to the Muslim Nation [Ummah] to appreciate the great blessing of guardianship and not to be punished [due to be ungrateful to this blessing] like the previous nations.

    Keywords: Verses 3, 55, 67 of Ma'idah, verses of Wilayah, Tafsir Surah Ma'idah
  • Afzal Blooki*, Mohammad Ali Moslehnejad Pages 57-74

    It is of high significance to comprehend the quality of the immersion of Prophet Joseph (as) in the love of God and set it as an example for the youth to take lessons from it in their daily lives. This research seeks to find out the exact meaning of the words Rabb [Lord] and Burhan [Proof] in the verse: «و لقد همت به و هم بها لو لا ان رای‏ برهان ربه» [She certainly made for him; and he would have made for her [too] had he not beheld the proof of his Lord]. The author also attempts to reveal the weak traditions reported for explaining this verse. For some of those narration-based interpretations do not correspond with the infallibility and practical morality of the divine messenger. One of the most important findings of the present study is that the narrations used in some commentaries are distorted in terms of content and its chain of narration. Contrary to some commentators who meant "Lord" to be "the king of Egypt", the correct meaning of "Lord" is "the Lord of the worlds". As such, the meaning of "God's proof" is the infallibility and piety of God, which is rooted in the monotheistic view of Yusuf (AS).

    Keywords: Verse 24 of Joseph, Rabb, Borhan, Hazrat Yusuf (AS)
  • Hadi Shafiee Nategh*, Ali Nasiri Pages 75-92

    The current research has examined the role of Fakhr Razi’s theological fundamentals in interpretation of verses that deal with predestination and free will. Needless to say, subjective interpretation must be avoided in interpretation of Quranic verses. A good example from subjective interpretation is when the interpreter’s unverified personal views and fundamentals stemming from inaccurate inferences affect his act of interpretation. This research shows that Fakhr Razi's deterministic view has had a great impact on the interpretation of verses that are related to determinism and free will. And the fundamentals he has accepted are incompatible with many verses of the Qur'an. Although Fakhr Razi has deterministic point of view, but pretends to oppose it. Relying on his personal point of view, he clearly ignores the apparent meaning of some verses and imposes his deterministic point of view on the Qur'an while interpreting verses that deal with predestination and free will. It is a clear example of subjective interpretation.

    Keywords: verses that deal with predestination, free will, theological Interpretation, Fakhr Razi’s, subjective Interpretation
  • Mohammad Reza Ranjbar* Pages 93-110

    One of the most important undertaking of the Holy Prophet (PBUH) during his mission is making Muslims as a nation. The main point of the article is to examine the course of making Muslims as a nation [loosely nation-building], especially during the time of Mecca. The author, in order to well explain the very developing course, has chosen the framework of Tanzili interpretation, which is based on the chronological order of the revelation of the chapters of the Qur'an. This interpretive style can better explain the formation process of the nation's identity. The nation who would play a major part in building a prophetic state. The most important feature of the nation's identity and authority is the element of belief. The importance of the Meccan Chapters should also be considered from this perspective. Thus, by explaining the components of nation-building, the Holy Qur'an actually explains some of the processes of nation-building. The most important undertaking in building the ummah, the Holy Prophet (PBUH) had, was to explain those fundamental values of Islam in the light of the Quran and its interpretation that were closely related to the formation of Islamic Ummah.

    Keywords: Socio-political verses, One nation, making Ummah [nation-building], Tanzili interpretation.
  • Ehsan Dabbagh*, Mohammad Reza Rezvan Talab Pages 111-128

    The excommunication of Muslims is in clear contradiction of the verses of the Holy Qur'an, the lifestyle of the Holy Prophet (PBUH) and the Companions and the theories of Islamic scholars, and it has no rational or religious evidence. The first and lowest degree of becoming Muslim is proved by saying two testimonies: ‘I bear witness that there is no god but Allah, And I bear witness that Muhammad is the messenger of Allah’. The Holy Qur'an protects the life of these people and forbids them from excommunicating themselves as Muslims. It also forbids putting pseudo efforts in the name of jihad [in the way of God] inviting infidels to Islam, and prohibits unhealthy intentions such as waging war for collecting booty and the acquiring unsustainable worldly possessions. The Quran invites human beings to everlasting values. There have been several impure motives behind excommunications including: psychological disorder, satanic temptations and looking for worldly pleasures. The Holy Qur'an considers inclination towards the world as the main cause of Muslim excommunication. Promising Paradise, Houri [a beautiful young woman, especially one of the virgin companions of the faithful in the Muslim Paradise], distortion of Qur'anic verses and misinterpretation of them, can also be other factors having complementary functions that make the enemies of Islam strong enough to do away with this final religion of mercy and peace.

    Keywords: the verses of giving shelter, excommunication of Muslims, factors of excommunication, theological interpretation
  • Mohammad Sedghi Al-Anq*, Mohammad Vali Asadi Pages 129-146

    The present article is an attempt to figure out the three Quranic promises in the light of two important commentaries of Al-Mizan and Ruh al-Ma'ani. Those three Quranic promises are that Islam shall prevail over all religions (chapter al-Towbah, verse 33), the righteous servants shall inherit the earth (chapter al-Anbiya, verse 105), and that He will surely make faithful believers successors in the earth (chapter al-Noor, verse 55). Now the question is whether these three promises constitute only one message and that is the rule of Islam over the whole world? Or are there three separate messages? The result of this research is that the three promises, according to Allameh Tabatabai's point of view, have a connected message that will be implemented during the advent of Hazrat Mahdi (May Allah hasten his appearance). But from Alusi's point of view, despite the authentic narrations reported by the Shiite and Sunnite sources, these three verses are separate and address three different issues. He has not given a clear viewpoint on the dominance of religion, but regarding the other two verses, he believes that the righteous people will inherit and will be successors in the heaven.

    Keywords: verses related to Mahdism, the prevalence of Islam over religions, comparative interpretation
  • Mohammad Hossein Khavanin Zadeh, Ebrahim Zali Ghahi* Pages 147-164

    There are three doubts about verse 16 of chapter Isra. To simply focus on resolving the doubts, regardless of the main purpose of the verse, not only will end up to reduction of appreciation but also will make it difficult to address the doubts. This article, while criticizing the commentators' opinions on the three doubts, has examined the relevant verses in an analytical way and has developed a different answer to these doubts. He while focusing on the main purpose of God the Almighty in this verse, has dealt with the law of annihilation of nations. It is assumed that materialism, as the main cause of annihilation of nations, first leads the society to disbelieve the message of the Prophet (PBUH) and then to violation of laws that stems from extravagant lifestyle. Leading a luxurious life will eventually result in realization of divine punishment in this world and the hereafter. As a conclusion, this research emphasizes on guiding desires and beliefs as the basis of a society's educational policies.

    Keywords: verse 16th of chapter Isra, understanding doubts, divine traditions
  • Reza Shokrani, Hadi Salimy* Pages 165-184

    In various verses, the Holy Quran speaks of the necessity of paying zakat. The Qur'anic researchers have written and published many works on the duty of zakat and have paid attention to its various aspects, but so far little effort has been made to examine the verses of zakat in a Tanzili way. Given the fact that these verses have been revealed in a historical context, contemplating on these verses in accordance with their order of descent, and the related events and their real addressee, can open new horizons for the interpreter. In the present study, an attempt has been made to determine the descent order of the verses of Zakat according to the authentic narrations. The author tries to compare these verses, examine the context of revelation and finally show the path Zakat has been legalized. By examining these verses, it became clear that the various dimensions of the [Islamic] ruling of zakat in the Qur'an have been clarified in accordance with a pre-planned framework and according to the conditions of revelation.

    Keywords: Zakat verses, verses of [Islamic] rulings, Tanzili interpretation
  • Mohammad Abbaszadeh Jahromi* Pages 185-200

    The Holy Qur'an has attributed life to earth in several verses; The present article seeks to explain the meaning of these ascriptions. Therefore, at first, the writer tries to find out the acceptable attitude towards life, given its foundations in the views of philosophers. To him, the explanation and fundamentals of transcendent theosophy seems to be the most appropriate option in this regard. In the meantime, Allameh Tabatabai's view in Al-Mizan is considered the best definition for life and with its help he interprets the life of the earth. According to some commentators’ view, the attribution of life to earth is virtual, but it seems that one can literally ascribe physical life to the earth by verse 5 of Hajj and 39 of Fussilat. In this sense [yet when We send down water upon earth, it stirs and swells], vibration and inflation provide the life process of the earth after the rain falls on it. In addition, with the help of some narrations of Ahl al-Bayt (progeny of the Prophet Muhammad), a new meaning of spiritual and esoteric life can be achieved, which will be considered a new example for the levels of earthly life.

    Keywords: verse 5 of chapter Hajj, verse 39 of chapter Fussilat, Life of the Earth, Scientific Interpretation
  • Shirin Rajabzadeh, Mohammad Ali Ayazi*, Mehrdad Abbasi Pages 201-214

    The unseen news of the prophets is one of the most widely used concepts in the Holy Qur'an and the Old Testament. Examples of this veiled news are covered in the events of three areas: the pre-prophet era, the prophet's age, and future events, and have important functions in the two religious traditions of Islam and Judaism. The main focus of the article is to study these functions in the Qur'an and the Old Testament. The researchers have compiled and put forth the results of their comparative study of the two books. According to them, the unseen news can have two common and specific functions and both are either a means of guidance or fraudulence. The common guiding functions are also regulated under the headings of individual-social, giving glad-warning news, positive-guiding, worldly-otherworldly. The seductive functions include cases where one intends to deceive and enchant others and ultimately gain wealth and power. The role of unseen news in the realm of government and miracles has been considered as exclusive function of such news.

    Keywords: Unseen news, the function of unseen news, the Qur'an, the Testaments